W marcu na działalność fundacji potrzebujemy 10000 zł. Do tej pory zebraliśmy:

Z PRZYJEMNOŚCIĄ ZAGRAMY DLA CIEBIE! SPRAWDŹ NASZĄ OFERTĘ!

IV Wielki Koncert kolędowy 2018 Szukamy stajenki już za nami

Dodane 16.01.2018, 11:50
Sześć dziewczyn stoi na scenie, śpiewa. Za nimi mężczyzna gra na gitarze basowej.

14 stycznia 2018 r. odbył się IV Wielki Koncert Kolędowy „Szukamy stajenki” przygotowany przez Fundację Artystyczną Cantito.

Podopieczni fundacji, a także zaproszeni goście od połowy listopada spotykali się na próbach, aby dopiąć wszystko na ostatni guzik, dzięki czemu kolędy i pastorałki mogły zabrzmieć dojrzale i  profesjonalnie. Przygotowania to nie tylko ciężka praca, ale także radość ze wspólnych spotkań, długie rozmowy, słuchanie cennych rad i integracja. Uczestnicy pracowali nad dykcją, interpretacją i techniką wokalną. Musieli nauczyć się ze sobą współpracować, gdyż jak wiadomo każdy człowiek jest inny, a na scenie zgranie jest niezwykle istotne.

W tym roku w koncercie udział wzięli:

Małgorzata Bartnik (Laureatka Ogólnopolskiego Festiwalu Piosenki Krakowskiej),  która czarowała publiczność  delikatną barwą głosu

Danuta Janda (podopieczna fundacji), ciepły sopran

Elżbieta Kuzio (wokalistka spod Wrocławia) mocny alt, który czasami wspomagał śpiewających mężczyzn

Natalia Lewandowska (uczennica Szkoły Przysposabiającej do Pracy przy ulicy Tynieckiej)o wspaniałej dykcji

Agnieszka Łozińska (wokalistka i podopieczna fundacji) wzruszająca publiczność piękną interpretacją pastorałki Ewy Bem.

Mężczyzna gra na skrzypcach

W tym roku śpiewali również niektórzy instrumentaliści:

Monika Flaga (flet) wprowadzająca ludzi w żeglarskie kołysanie dzięki morskiej pastorałce

Karol Radwan (fortepian)  dodający animuszu i fascynujący niską barwą głosu

Adrian Wyka (gitara basowa) wiceprezes fundacji po raz  kolejny udowodnił, że można bardzo szybko nauczyć się grać i śpiewać jednocześnie

Mieczysław Bąk (skrzypce) wirtuoz smyczka

Mateusz Popis (instrumenty perkusyjne) dzięki niemu artyści trzymali odpowiedni rytm

Zofia Trystuła-Hovhannisyan (obój i duduk) pierwszy raz grała z nami i wywoływała łzy wzruszenia ciepłym brzmieniem tych dwóch, cudownych instrumentów.

Pomysłodawczynią i reżyserem koncertu była prezes fundacji Monika Flaga, której rady i wskazówki na pewno na długo zapamiętamy.

Publiczność zgromadzona na widowni jak zawsze dodawała nam sił i oklaskami pokazywała, że już teraz możemy myśleć o kolejnych tego typu przedsięwzięciach.  W godzinnym montażu muzycznosłownym można było usłyszeć wzruszające i spokojne pastorałki takie jak „Wigilia na Syberii” Jacka Kaczmarskiego, czy energetyczną i radosną piosenkę Piotra Rubika „Biały śnieg i ty”. Pomiędzy dwanaście utworów wplecione były  fragmenty wierszy m.in. księdza Jana Twardowskiego.

Koncert wywołał u uczestników wiele emocji: od zdenerwowania tuż przed wejściem na scenę, do wybuchów szczerego śmiechu, który doskonale rozładowywał napięcie.

Dziękujemy naszym najbliższym, bez których IV Wielki Koncert Kolędowy nie mógłby się odbyć. Jesteśmy wdzięczni także Klubowi 6 Brygady Powietrznodesantowej, który gościł nas w swych progach  i na scenie.

Mamy nadzieję, że spotkamy się za rok.