Utwory czyli OSIĄGNIĘCIA

Każdy artysta prezentuje swoim fanom twórczość, nasza Fundacja, jako Artystyczna, również ma na swoim koncie mnóstwo projektów, każdy z nich traktujemy jako osobną kompozycję, do której wkładamy całe serce, talent, pasję i do realizacji których przykładamy się z całych sił.
Poniżej prezentujemy to, co nam się udało stworzyć przez ostatnie lata.

II Ogólnopolski Festiwal Piosenki Krakowskiej - 21 czerwca 2015

Partnerzy:

• Delikatesy Centrum
  • Dziennik Polski
  • IP STUDIO
  • Klub Garnizonowy
  • Ośrodek Polskiego Związku Niewidomych Nestor Muszyna
  • TVP Kraków

W dniu 21 czerwca 2015 roku Fundacja Artystyczna Cantito zorganizowała i przeprowadziła II Ogólnopolski Festiwal Piosenki Krakowskiej. Po raz kolejny odbył się w krakowskim Klubie Garnizonowym, dzięki uprzejmości wieloletniego przyjaciela fundacji - pułkownika Stanisława Gardiasa.
I tym razem dołożyliśmy wszelkich starań, aby przedsięwzięcie bardzo pozytywnie i ciepło przyjęte w ubiegłym roku, mogło i tym razem cieszyć krakowian, a wysoki poziom wydarzenia, mimo skromnych środków finansowych Fundacji, został zachowany.

Impreza z pewnością jednak nie doszłaby do skutku, gdyby nie nasi wspaniali Darczyńcy, zarówno wielokrotnie podczas festiwalu wymieniani z nazwiska lub nazwy, jak i prywatni. Bez ich wsparcia finansowego nie bylibyśmy w stanie ufundować cennych nagród dla zwycięzców i ugościć poczęstunkiem wszystkich wykonawców.
Nie zorganizowalibyśmy także festiwalu bez wsparcia naszych rodzin i niezwykle oddanych przyjaciół, którzy pomagali nam w chwilach zwątpienia i przekonywali, dodając siły i motywując, że pomysł wart jest poświęcenia ogromnej ilości naszego czasu i zaangażowania, a festiwal ma szansę wpisać się na stałe w kulturę naszego pięknego miasta.

Wiele miesięcy poprzedzających festiwal poświęciliśmy na pozyskanie patronów medialnych oraz promowanie i reklamowanie wydarzenia na Facebooku. Fundacja Cantito gościła w Radiu Kraków, rozsyłała maile do domów i centrów kultury, szkół muzycznych oraz miejsc zrzeszających osoby niepełnosprawne, gdyż i tym razem nadrzędnym celem stało się dla nas integrowanie poprzez muzykę zdrowych i niepełnosprawnych wokalistów.
Gdyby nie zaangażowanie zarządu i pracowników Fundacji o naszym festiwalu nie dowiedziałby się nikt zainteresowany tematem, tym bardziej cieszy fakt, iż  dzięki ciężkiej i wytrwałej pracy ilość zgłoszeń przeszła nasze najśmielsze oczekiwania.

Do festiwalu zgłosiło się 40 podmiotów wykonawczych na bardzo wysokim poziomie artystycznym, przed jury więc zostało postawione bardzo trudne zadanie wyłonienia najlepszych. Jurorzy wspaniale sobie poradzili, biorąc pod uwagę wiele kryteriów. Ciągle podkreślali, że gdyby ilość nagród była większa, otrzymałoby je jeszcze wielu uczestników, którzy w pełni zasłużyli na wyróżnienie.
Wykonawcy prezentowali swoje umiejętności przez ponad 6 godzin z krótkimi przerwami. Każdy starał się jak najlepiej wypromować piosenkę krakowską, wkładając w utwory mnóstwo emocji.
Zarząd i pracownicy Fundacji Cantito z dumą uczestniczyli w przesłuchaniach, ciesząc się sukcesem festiwalu. Żaden ważny krakowski kompozytor, autor tekstów lub artysta nie został przez wokalistów pominięty.
Nagrody przyznano w trzech kategoriach: solistów młodszych, solistów starszych oraz duetów i zespołów.
Wszyscy wykonawcy - i szczęśliwa dziewiątka nagrodzonych i ci, którym w tym roku się nie udało - podkreślali wysoki poziom festiwalu, wyjątkową atmosferę i godną podziwu organizację.
Mamy nadzieję spotkać się z nimi także w przyszłym roku.

Gwiazdą wieczoru była krakowska wokalistka i aktorka Marta Bizoń, która rozkołysała publiczność i uczestników promując swoją najnowszą płytę.

Wyszliśmy z Klubu Garnizonowego naładowani pozytywną energią i pełni zapału na przyszły rok. Nie wyobrażamy sobie, że festiwal mógłby się nie odbyć. Jesteśmy gotowi po raz kolejny podjąć trud związany z promocją i organizacją, aby znowu przeżyć tak wspaniały dzień. Wierzymy, że kolejny raz nam się uda.

Do zobaczenia za rok!

Materiały video z festiwalu: