Utwory czyli OSIĄGNIĘCIA

Każdy artysta prezentuje swoim fanom twórczość, nasza Fundacja, jako Artystyczna, również ma na swoim koncie mnóstwo projektów, każdy z nich traktujemy jako osobną kompozycję, do której wkładamy całe serce, talent, pasję i do realizacji których przykładamy się z całych sił.
Poniżej prezentujemy to, co nam się udało stworzyć przez ostatnie lata.

Zajęcia warsztatowe - od sierpnia 2012 - nadal

Fundacja Cantito od początku powstania wzięła pod swoje skrzydła niepełnosprawnych artystów (głównie z niepełnosprawnością wzrokową), którzy mając ogromny zapał, chcą rozwijać swoje zdolności.

Nasza Fundacja zajmuje się organizowaniem regularnych, odbywających się dwa razy w tygodniu profesjonalnych muzycznych spotkań, podczas których podopieczni pracują nad swoim aparatem głosowym poprzez rozmaite ćwiczenia oddechowe, emisyjne i dykcyjne. Zajęcia te prowadzone są przez wykształconych pedagogów. Podczas takich spotkań podopieczni opracowują nowy repertuar i dzięki temu cały czas poszerzają swój dorobek artystyczny. Nowo wybrany utwór rozpracowywany jest harmonicznie oraz instrumentalnie. Każdy członek zespołu ma swoją rolę jako wokalista solowy lub w grupie, a także jako instrumentalista. Wszystko to zależy od umiejętności i upodobań naszych podopiecznych.

Celem takich spotkań jest: rozwijanie zainteresowań muzycznych, kształtowanie aparatu głosowego, pobudzanie aktywności twórczej, rozwijanie słuchu muzycznego, uwrażliwianie na piękno muzyki, podnoszenie poczucia własnej wartości, pokonywanie słabości.

Dzięki temu przedsięwzięciu wszystkie te cele cały czas były i nadal są osiągane.